Steroizii, legenda sau adevar?

02.08.2018 12:55

Ce sunt steroizii?

   Steroizii anabolizanti sau androgeni sunt hormoni sintetici inruditi cu testosteronul, care sporesc capacitatea unui organism de a produce tesut muscular si intarirea sistemului osos.

   Steroizii au fost recunoscuti ca fiind substante medicamentuase inca din anii 30'cand au inceput sa fie folositi pentru stimularea maduvei ososase, pentru tratarea hipogonadismului (afectiune in care testiculele nu produc suficient testosteron necesar cresterii si dezvoltarii sexuale ) mai fiind folositi ca si inlocuitori de hormoni in cazul persoanelor in varsta.

   Pana si astazi steroizii sunt utilizati de catre medici in cazul pacientilor cu iusuficienta hormonala, pubertate intarziata ,anemii grave sau pacienti care au suferit accidente grave ori operatii cu pierderi mari de tesu sau sunt in coma, steroizii avand un rol imprtant in refacerea musculara .

  Din punct de vedere estetic steroizii sunt folositi pentru infrumusetarea corpului,ajutand la definirea si cresterea masei musculare cat si a inaltimii astfel steroizii au fost folositi pe scara larga de catre practicantii bodybuildingului.

Cum se administreaza steroizii?

Administrarea steroizilor se poate realiza atat pe cale orala cat si injectabila inramuscular sau subcutan, dar si prin aplicarea unor geluri sau plasturi , cele mai frecvente tipuri de administrari fiind cea orala si injectabila.

Astfel pentru un efect maxim si reducerea posibilor efecte adverse exista trei tipuri de dozare a steroizilor:

1.Administrare ciclica (Metoda Cycling), care presupune in alternarea perioadelor de utilizare a steroizilor cu perioade in care acestia sa nu fie folositi deloc fie doze foarte mici prevenind atrofierea testiculelor datorata lipsei productiei proprii de testosteron.

Durata unui ciclu poate fi de la 6 la 12 saptamani.

2. Administrarea concomitenta (Metoda Stacking), a doi sau mai multi steroizi anabolizanti, administrarea orala putand fi asociata cu administrarea injectabila. Acest tip de administrare insa nu este intalnita in practica medicala.

3.Administrarea piramidala concomitenta(Stacking the Pyramid) consta in administrarea concomitenta  a mai mai multor tipuri de steroizi dar si cresterea progresiva a dozelor, urmata apoi scaderea treptata a dozelor si scoaterea steroizilor din amestecul administrat. Aceasta administrare poate oferi cele mai evidente rezultate dar este si cea mai riscanta din punct de vedere medical

Efecte pozitive ale steroizilor :

Atata timp cat steroiziii sunt utilizati cu prescriptie medicala si se urmeaza sfaturile medicului (alimentatie corecta , odihna  si utilizare cumpatata a steroizilor ) rezultatele vor fi vizibile,masa musculara putand creste cu pana la 4-7 kg in prima luna, grasimilie fiind transformate in tesut muscular iar sistemul osos intarit.

Rezistenta fizica a organismului v a fi imbunatatita, nivelul de glicogen din muschi fiind marit el fiind asociat cu un combustibil pentru exercitii fizice.

Efecte adverse:

Efectele adverse depind in mare parte de constructia genetica a fiecarei persoane.

Steroizii nu prezinta o amenintare directa asupra vietii insa se pare ca din studiile efectuate acestia pot duce la o moarte prematura si scurtarea vietii, daca sunt folositi necorespunzator.

      In cazul administrarii orale in doze mari exista riscul aparitiei complicatiilor ,steroizii fiind hepatotoxici avand efect nociv asupra ficatului putand duce la leziuni permanente ale acestuia.

   Inhibitia producerii de hormoni proprii fapt care poate duce la atrofierea organelor producatoare de hormoni fapt ce afecteaza sistemul hormonal si duce la calvitie prematura, marirea prostatei, ipotenta si dezvoltarea tesutului mamar la barbati  .

Sistemul osos si muscular pot fi si ele afecate astfel fiind intrerupta cresterea pierderea elasticitatii tendoanelor si articulatiilor putandu-se ajunge chiar la ruperera unor tendoane.

 In unele cazuri se poate ajunge si la imbolnavirea sistemului cardiovascular finnd marita posibilitatea unui accident vascular , atac de cord si favorizarea formarii de cheaguri de sange care poate duce la infarct.

Si pielea si rinichii pot avea de suferit, la nivelul pielii aparand acnee,chisturi si ingrasarea pielii si a parului, iar in cazul rinichilor pot aparea diferite tumori.

 Pe baza steroizilor s-au construit multe legende insa in consecinta utilizarea steroizilor este indicata doar cu prescriptie medicala fiind respectate indicatiile acesteia. In cantitati mici si prescrisi de catre specialisti steroizii pot avea efecte evidente si de durata asupra masei musculare si sistemului osos cu conditia ca antrenamentul sa fie unul de calitate iar alimentatia una bogata. 

 In ciuda listei cu efectele adverse ale steroizilor, atat timp cat steroizii sunt consumati cumpatat iar sportul este prezent in viata utilizatorului, acestia vor fi benefici nepunandu-se problema aparitiei vreunei complicatii medicale, viata utilizatorului nefiind afectata daca acesta isi respecta programul de sport si isi dozeaza corect cantitatile de steroizi in functie de nevoile organismului. 

Înapoi

Contact

Steroizi si suplimente

© 2016 Toate drepturile rezervate.

Creați un site gratuitWebnode